מיקום בארץ:תל אביב- קרית שאול
מיקום הקהילה:מחוז לובלין, פולין
סוג:אנדרטה
תאור
אוכלוסייה יהודית לפני השואה: 10,000יהודים
ראשוני היהודים התיישבו בזמושץ' בסוף המאה ה-16, רובם היו סוחרים שהגיעו לאזור מאיטליה וזכו להזמנתו של הרוזן המקומי שהאמין כי נוכחותם של היהודים תעזור לפתח את המסחר. במהלך המאה ה-17 חזרו רוב היהודים הללו את היישוב, אך במקומם הגיעו מהגרים יהודים ממערב פולין שהתיישבו בעיירה.
זמושץ' סופחה לאוסטריה בשנת 1772 ונשארה תחת השלטון האוסטרי עד לתחילת המאה ה-19. תחת ההשפעה האוסטרית פרחה בעיירה, ובעיקר בקרב היהודים, מגמת ההשכלה הגרמנית. יהודי זמושץ' חוו את מהפיכת ההשכלה והחילוניות הרבה לפני רוב האוכלוסייה היהודית בפולין. רבים מגדולי המשכילים היהודים של המאות ה-18 וה-19 צמחו בזמושץ', שהתקיימה בה מערכת חינוך יהודית חילונית. בסוף המאה ה-18, רופאים ועורכי-דין יהודים היו מחזה נדיר ברוב פולין. בזמושץ', כבר פעלו בעת ההיא עשרות יהודים שעסקו במקצועות חופשיים לאחר שרכשו השכלה גבוהה בגרמנית.
באמצע המאה ה-19 כבר פעלו בעיירה תנועות סוציאליסטיות. יהודים רבים מזמושץ' לקחו חלק במרד הפולני הגדול של שנת 1863. סניפים של "הבונד" ו"פועלי ציון" קמו בעיירה בסוף המאה ה-19. בזמן המהפכה הפולנית של 1905 הובילו פעילי "הבונד" היהודים שביתה מתמשכת, אליה הצטרפו גם מפלגות הפועלים הכלל-פולניות. בזמושץ' נולדה המהפכנית היהודייה הנודעת רוזה לוקסמבורג, שהובילה את הפגנות הפועלים הגדולות בברלין בשנת 1919.
בשנים שבין שתי מלחמות העולם חוותה הקהילה היהודית בזמושץ' פריחה תרבותית וחברתית. פריחה זו התבטאה הן בתחום החינוכי, בפתיחתם של בתי-ספר רבים ובפעילות רצופה של תנועות נוער יהודיות כגון "השומר הצעיר" ו"צוקונפט". ב-1921 הוקמה ספרייה יהודית גדולה על שם הסופר י.ל. פרץ.
העיתונות היהודית בזמושץ' פרחה בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, וכך גם התיאטרון היהודי. בזמושץ' פעלו מספר חוגי דרמה, חלקם היו חוגים מעורבים של יהודים ונוצרים ואחרים היו חוגי דרמה יהודיים בלבד.
בשנות העשרים והשלושים, באופן קבוע ישבו יהודים במועצת העיר. בתחילת שנות השלושים, כמחצית מהנציגים בעירייה היו יהודים, רובם אנשי "הבונד" הסוציאליסטים שזכו לפופולאריות הן בקרב הפועלים היהודים והן בקרב פועלים נוצרים.
כל זה נגמר ב-2 בספטמבר, כאשר הכוחות הגרמניים הפציצו לראשונה את זמושץ'. בעיירה התארגן כוח הגנה אזרחי שיהודים רבים התנדבו אליו. במשך כחודש הופצצה זמושץ' מן האוויר, ובתחילת אוקטובר נכנסו לעיירה הגרמנים. יותר מ-10,000 מיהודי זמושץ' נרצחו במהלך השנים הבאות. עם שחרורה של העיר בשנת 1944, חזרו אליה כמה עשרות יהודים, אך כולם עזבו אותה לאחר-מכן.
בימינו, כל מה שנותר מהקהילה היהודית המשכילה והמפוארת של זמושץ' הם כמה מאות ניצולים המפוזרים ברחבי העולם.