מיקום בארץ:חולון
אתר:בית עלמין דרום חולון-בת ים
מיקום בבית העלמין:גוש 11 אזור 8
סוג:אנדרטת מצבה
שנת הקמה:1980
קישורים:
אתר קהילת קילצה והסביבה- הסטוריה
אתר קהילת קילצה והסביבה
תאור אנדרטת המצבה בנויה מאותיות השם קילץ היוצאות מתוך גל סלעי בזלת. על מבנה האות 'ק' מופיע תבליט מברונזה המתאר את בית הכנסת הגדול בקילץ. בחזית האות "ל" יש לוח ברונזה ועליו מופיעה תפילת "קדיש". בתוך האות "ץ" כתוב: "פ.נ. עפר קדושי קילץ / קרבנם – קדושה / זכרם – נצח הי"ד". על החלק החיצוני של האות "ץ" על לוח ברונזה רשומים תולדות היישוב היהודי בקילץ. משמאל לשם "קילץ" ניצב לוח אבן היוצא מתוך גל סלעי בזלת וחלקו הימני אינו מסותת לציון שבר השואה.
אבן זו הוצבה בשנת 1996 לציון מלאות חמישים שנה לפוגרום בקילץ. בראש לוח האבן כתוב "יזכור" ובהמשך רשום: "במלאות 50 שנה לפוגרום נגד שרידי ניצולי השואה בעיר קילץ – פולין / ה' בתמוז תש"ו – ה' בתמוז תשנ"ו / 4.7.96 – 4.7.46 / זכרונם הקשו שיכון בלבנו לעד." ומתחת לזה מופיעים שמות הנרצחים. כל הלוחות, ובראשם לוח בית הכנסת, מהווים יחד מערך זיכרון לקהילה הפעילה של קילץ שנכחדה. גדר מקיפה את מתחם האנדרטה ונראית כמו גדר תיל מסוגנן שמזכיר את מחנות הריכוז וההשמדה.
מידע נוסף: העיר קילץ (Kielce) שוכנת דרומית לעיר ורשה בפולין. "קילצה", האנציקלופדיה של השואה, כרך חמישי, הוצאת יד ושם וספרית פועלים, תל אביב 1990