מרכז הארגונים מקבל את פני הנשיא טראמפ ביד ושם

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יבקר ביד ושם מחר (שלישי) 23.5.2017 בשעה 13:00 (כל סידורי התקשורת מפורטים בעמ' 3). הנשיא טראמפ ורעייתו הגברת הראשונה של ארה"ב מלאניה טראמפ יהיו מלווים על ידי יו"ר יד ושם אבנר שלו. לביקור יצטרפו: רה"מ בנימין נתניהו ורעייתו הגברת שרה נתניהו ויו"ר מועצת יד ושם הרב ישראל מאיר לאו. בביקור יהיו נוכחות יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה קולט אביטל וניצולת השואה מרגוט הרשנבאום, שרפליקה (זהה למקור) של ספר הזיכרונות של אחותה אסתר גולדשטיין ז"ל שנרצחה בשואה ינתן כמזכרת לנשיא טראמפ.

ביקורו של הנשיא בישראל צפוי להימשך כיממה. עם זאת, הנשיא טראמפ ביקש לכבד את זכרם של שישה  מיליון היהודים שנרצחו בשואה ולהשתתף בטקס זיכרון באוהל יזכור ביד ושם. הטקס יכלול:

  •          התייחדות
  •          העלאת אש התמיד
  •          הנחת זר על לוח האבן תחתיו טמון אפר הנרצחים שהובא ממחנות ההשמדה
  •          תפילת "אל מלא רחמים"

 לאחר הטקס יחתום הנשיא בספר האורחים של יד ושם, יקבל מזכרת מיו"ר יד ושם אבנר שלו וימסור הצהרה לתקשורת.

יו"ר יד ושם אבנר שלו יעניק לנשיא דונלד טראמפ בעת ביקורו ביד ושם רפליקה של ספר הזיכרונות של אסתר גולדשטיין שנרצחה בשואה

 ספר הזיכרונות של אסתר גולדשטיין הוא אחד מבין מאות אלפי הפריטים האישיים השמורים למשמרת עולם באוספי יד ושם. בספר הזיכרונות רשמו בני משפחתה, חברותיה ומוריה של אסתר מסרים של תקווה וחברות נצחית. חלק מהדפים מעוטרים בציורים תמימים ומלאי תקווה, ואחרים מכילים תצלומים של יקיריה. ההקדשה הראשונה נרשמה בספר בשנת 1937, כשאסתר הייתה בת 11, והאחרונה נכתבה ב-16 בספטמבר 1942, כחודש לפני גירושה של אסתר לריגה שבלטביה ורציחתה בגיל 16. את ספר הזיכרונות, מסרה ליד ושם אחותה של אסתר ז"ל, ניצולת השואה מרגוט הרשנבאום שתהיה נוכחת כשיו"ר יד ושם אבנר שלו יעניק לנשיא טראמפ רפליקה של הספר של אחותה.

 מרגוט הרשנבאום

ביוני 1939 נשלחה מרגוט לאוסטרליה באמצעות הקינדרטרנספורט והיא היחידה מבני משפחתה שניצלה. אסתר וכל בני משפחתה הקרובה נרצחו בשואה.

 אסתר גולדשטיין ז"ל

אסתר נולדה בשנת 1926 ביואכים שטראסה שבברלין להוריה בלימה ודוד גולדשטיין, שהיגרו מפולין לגרמניה שנתיים לפני לידתה. היא הייתה אחות למרגוט ולהיינץ (חיים). בשנת 1938, בצל רדיפת היהודים על ידי הנאצים, ניסתה המשפחה להגר מגרמניה אך ללא הצלחה. כל המשפחה נרצחה בשואה מלבד מרגוט. לאחר השחרור חזר בן דודה של אסתר, דוד ורנר, לבית משפת גולדשטיין בברלין ושם קיבל מאחת השכנות קופסת מסמכים, עליה שמרה השכנה במשך כל המלחמה. בין המסמכים היה ספר הזיכרונות של אסתר. דוד העביר את המסמכים למרגוט ובשנת 2006 היא מסרה את ספר הזיכרונות ליד ושם למשמרת עולם.

כמיליון וחצי ילדים יהודים נרצחו בשואה. רובם כמעט שלא הותירו אחריהם שריד – קומץ תצלומים ומעט חפצים אישיים. ספר זיכרונות יקר-ערך זה מאפשר התוודעות לסיפורה של נערה צעירה שחייה הקצרים נגדעו באלימות.

 "אל תשכחי אותי", הייתה ההקדשה שכתבה בספר חברתה לכיתה של אסתר, סוניה שטרנגר, שגורשה לאושוויץ ב-1943. "אהבי את החיים ואל תחששי מן המוות, האמיני באל ובעתיד טוב יותר", כתבה בספרה של אסתר בת כיתתה בלה לסורה. בלה גורשה לאושוויץ ב-1943 ושם נרצחה. חודש לאחר מכן, חברתה אסתר גולדשטיין גורשה למותה.

 ספר הזיכרונות של אסתר הוא חלק מתערוכה מקוונת (הקיימת בשפות עברית, אנגלית, גרמנית וספרדית) באתר האינטרנט של יד ושם הנקראת: "אל תשכחו אותי": ספרי זיכרונות של ילדים מתקופת השואה.

 ניצולת השואה מרגוט הרשנבאום  ציינה כשנודע לה שרפליקה של ספר הזכרונות של אחותה אסתר ז"ל תינתן מחר לנשיא ארה"ב מחר: "הייתי בת תשע, כמעט בת עשר, כשנעקרתי מהבית בברלין ונסעתי לאוסטרליה ביוני 1939. היינו חודש בדרך. באוסטרליה, אני זוכרת שכל הזמן אמרו וחשבו שאם אחד מבני המשפחה יצליח לצאת מגרמניה, כל האחרים יצליחו לצאת בעקבותיו, ולכן לא הייתי עצובה.

רק אחרי המלחמה קיבלתי מכתב מקרובים שהודיעו לי שאבי דוד, אמי בלימה, אחותי אסתר ואחי היינץ נרצחו. נשארתי לבד.

את ספר הזכרונות של אחותי אסתר ומסמכים נוספים קיבלתי כשהייתי בארצות הברית, אליה הגעתי ב-1948. דוד ורנר, בן דודי ששרד את אושוויץ, הוא שמצא את המסמכים בבית בברלין והוא זה שנתן לי אותם. כל השנים היה לי קשה לדפדף בספר הזכרונות ולקרוא את הדברים שכל אחד כתב. זה מילא אותי בעצב וגעגוע.

כששמעתי שיד ושם בחר למסור לנשיא ארצות הברית, מר דונלד טראמפ, רפליקה של ספר הזכרונות של אחותי אסתר, התרגשתי מאוד. תמיד רציתי שידעו על ספר הזכרונות של אסתר ועל גורלה וגורל המשפחה ולכן גם תרמתי את הספר ליד ושם. אני לא עברתי את השואה כפי שהם עברו, ותמיד הרגשתי קצת אשמה על כך שהחיים שלי היו בסך הכל טובים. אני תוהה היום איך הנשיא יקבל את ספר הזכרונות והאם זה ירגש גם אותו".

אוהל יזכור נחנך ביד ושם ב- 1961, והוא המבנה הראשון להנצחת השואה שהקים יד ושם בהר הזיכרון. אוהל יזכור משמש מקום התכנסות מרכזי שבו מתקיימים טקסי הזיכרון לזכרם של הנרצחים בשואה. אוהל יזכור הוא מבנה מרשים בעל צורת אוהל שקירותיו עשויים סלעי בזלת ענקיים שהובאו מאזור הכינרת. על רצפתו חרוטים שמותיהם של 22 מחנות ריכוז והשמדה, גאיות הריגה ומחנות מעבר ידועים לשמצה מקרב מאות אתרי ההשמדה שהוקמו באירופה. במרכז אוהל יזכור בוערת אש התמיד בגביע ברונזה שבור ומאירה  את האוהל ועשנה מיתמר אל על מבעד לארובה בגג.  סמוך לאש מוצב לוח אבן ומתחתיו טמון אפר קרבנות שהובא ממחנות המוות. על לוח זה יניח הנשיא זר לאחר שיעלה את אש התמיד.

צילום: יד ושם