הארכיון המקוון של התיאטרון היהודי בשואה

הארכיון המקוון של התיאטרון היהודי בשואה
החל מינואר 2014 יעלה לרשת אתר, המוקדש כולו ליצירה היהודית בזמן השואה ולתיאטרון שעיסוקו בשואה מאז ועד ימינו
עמרי מריאן

אתר האינטרנט ׳אוסף תיאטרון השואה אונליין״, יעלה לאוויר במתכונתו המלאה בתחילת 2014. הפרויקט הושק בחודש ינואר 2012 בבית ועידת ונזה בברלין, וכרגע פועל כפיילוט. זהו פרויקט ראשוני ויחיד במינו, המכיל מידע לא רק על עשרות מחזות שנכתבו בתקופת השואה בידי יהודים ומאות שהוצגו בגטאות ובמחנות, אלא גם על כל היצירות שנכתבו על השואה או במהלכה - מעליית הנאצים לשלטון ועד היום.

את הפרויקט יזם ועורך החוקר ואיש התיאטרון מוטי סנדק. במועצה האקדמית שלו חברים פרופ׳ גד קינר, ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, וכן המחזאי יהושע סובול, הסופרת נאוה סמל, ד׳׳ר מיכל גוברין והפרופסור דוד אלכסנדר.
האוסף הינו המיזם הראשון מסוגו בעולם אשר מרכז תחת קורת גג אחת את כל החומרים הפזורים בארכיונים, מוזיאונים לשואה ואוספים ברחבי העולם והופך אותם לנגישים לכול. הוא גם חושף, לראשונה, את הפרק המדהים של מורשת התרבות היהודית שהשאירו אחריהם מאות יוצרי תיאטרון, מוסיקה, מחול, תיאטרוני בובות ואופרה שנכחדו בגטאות, במחנות ההשמדה ובמחנות העקורים.

באוסף למעלה מאלף מחזות, אלפי יצירות מוסיקליות וסיפורי חיים של יוצרים שנמלטו מהצורר הנאצי ופתחו בקריירות מזהירות בארצות הברית וארץ ישראל, כמו גם של מאות יוצרים שנרצחו. לצד אלה, אפשר למצוא באתר גם מחזות, ספרים, מאמרים אקדמיים, סרטים, כרזות, קבצי מוסיקה, תערוכות, מצגות וקישורים מפורטים לכל האוספים הפיזיים בעולם.

הפרויקט כולל תכנית חינוכית אינטראקטיבית, אשר תאפשר הקניית לקחי השואה לדורות הבאים באמצעות לימוד מקרוב של חיי היוצרים במחנות, בגטאות ובמחנות העקורים, אשר לרגע לא הפסיקו ליצור. כל אלה שרוחם לא נשברה, שכוח היצירה החזיק אותם בחיים ואפשר לחלקם לשרוד.

בעזרת מנוע החיפוש שבאתר, ניתן יהיה לקרוא את תקצירי ההצגות, ללמוד על הרקע ההיסטורי שלהן ולעיין במסמכי ארכיון הקשורים אליהן. חלק מהמחזות ניתן יהיה להדפיס ובהצגות אחרות ניתן יהיה לצפות -כולל בקטעי ארכיון נדירים.

לדברי סנדק, ׳הפרויקט יוצא מנקודת הנחה שהנאצים לא הצליחו להשמיד את הרוח האנושית והיצירתית. במקום להתמקד בכאב ובטראומה של השואה, אנחנו חוקרים את נכסי הרוח שלה. למיטב ידיעתי, לא הייתה תופעה כזאת מעולם, שאנשים הקימו תיאטראות וכתבו מחזות תוך כדי סבל על-אנושי, הרג ושחיטה״.

התמיכה הראשונית בפרויקט התקבלה מוועידת התביעות, וכיום 30 ארגונים וגופים תומכים בו ומשתפים עמו פעולה. בין היתר, ארגון אונסק׳׳ו, ארגון התיאטרון העולמי, יד-ושם, מוזיאון השואה בוושינגטון, מכון אירופה לשימור והפצת מורשת השואה בפראג/טרזין, מוזיאון בית טרזין בגבעת חיים, בית אנה פרנק באמסטרדם, הארכיון באקדמיה לאמנויות בברלין, המרכז לחקר יהדות הולנד באוניברסיטה העברית ומוזיאון בית לוחמי הגטאות. לאחרונה הגישו מנהלי הפרויקט בקשה למימון גם ממשרד התרבות.

כתובת אתר הפיילוט:
www.jewish-theatre.org
כתובת אתר התיאטרון היהודי:
www.jewish-theatre.com

האוסף הינו המיזם הראשון מסוגו בעולם אשר מרכז תחת קורת גג אחת את כל החומרים הפזורים בארכיונים, מוזיאונים לשואה ואוספים ברחבי העולם והופך אותם לנגישים לכול. הוא גם חושף, לראשונה, את הפרק המדהים של מורשת התרבות היהודית שהשאירו אחריהם מאות יוצרי תיאטרון, מוסיקה, מחול, תיאטרוני בובות ואופרה שנכחדו בגטאות, מחנות ההשמדה ומחנות העקורים