חיל האויר

ברכת מפקד חיל האוויר ויו"ר מרכז הארגונים

במהלך כל היום (11.6.13), סיירו למעלה מ-10,000 ניצולי שואה בטייסות, צפו בכלי טיס ונפגשו עם אנשי חיל האוויר ב-12 בסיסים מעמק יזרעאל בצפון ועד אילת בדרום. את האירוע, המתקיים בפעם הראשונה בצה"ל, יזמו חיל האוויר ומרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל. מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל שהוביל לפני כ-10 שנים את "מטס החיים" בשמי אושוויץ, אמר כי חיל האוויר יעשה הכל כדי שזוועות השואה לא ישובו עוד. הוא הוסיף כי ישראל ניצבת לפני אתגרים קרובים ורחוקים אך שלא כמו במלחמת העולם השנייה, היא מוגנת היטב.
חיל האויר

"אנחנו מצדיעים לכם". מפקד חיל האוויר עם ניצולים בפלמחים

כשמפקד חיל האוויר, האלוף אמיר אשל, בן לניצולי שואה, פגש את אנשי מרכז הארגונים שהגיעו למפגש בבסיס פלמחים אמר להם: "בחדר התדריכים היו הרבה דמעות. האירוע הזה חשוב לנו בחיל האוויר, לא פחות מאשר לניצולים". מאוחר יותר בפגישה עם קבוצת ניצולים באחת מטייסות המסוקים בבסיס אמר: " אנו רואים זכות גדולה לארח אתכם כאן היום. אתם, שעברתם את התופת והקמתם את המדינה. אנחנו צריכים להודות לכם על מה שעשיתם ולהצדיע לכם".
עוד הוסיף ואמר: "האנשים כאן רואים זכות גדולה בהזדמנות לארח אתכם. אני משוכנע כי הקשרים בינינו ימשכו גם מעבר לאירוע בודד זה".

tn_Copy of 017

בטייסת הליקופטרים. צילום קבוצתי של גיבורי העבר

יו"ר מרכז הארגונים, קולט אביטל, אמרה בפנותה לאלוף אשל: "זה הוא יום גדול לכולנו. לפני עשור עשית מעשה גדול וחשוב כשהובלת מטס של שלושה מטוסי F15 במטס מעל שמי מחנה אושוויץ, בעוד שלמטה, במקום הנורא ההוא ביקרו קציני חיל האוויר. מראה המטוסים שלכם העלה שוב את השאלה הנוראה – מה היה קורה לו בעלות הברית היו מפציצות את הרכבות שעשו דרכן לאושוויץ. כמה מיליונים היו יכולים להציל בכך".

בפנותה אל האורחים אמרה אביטל: "אנחנו במרכז הארגונים עוסקים באופן שוטף בזכויות הניצולים ובמציאת דרכים להגביר את רווחתם, אבל גם בהנצחת זכר השואה ולקחיה. היום זה הזמן להצדיע לכם הניצולים. לאלה ששרדו את התופת, הגיעו לישראל ותרמו להקמתה וביסוסה. בחלקה השני של מלחמת העצמאות 50% מהכח הלוחם היו שורדים שהגיעו ארצה ממחנות העקורים. 20% מהנופלים היו שורדי השואה. בהמשך השתתפו רבים מהם במלחמות ישראל האחרות, והיו שותפים לבניין הארץ וביסוסה בכל התחומים".
tn_ 013

מאושוויץ למלחמת השחרור. נחמן כהנא

נחמן כהנא, ניצול אושוויץ, פנה למפקד חיל האוויר ולאורחים ואמר בכל נרגש: "אני אחד מאלה שניצל מהתופת באושוויץ. נשארתי בחיים והייתה לי הזכות להלחם על עצמאותה של המדינה. היום אני מסתכל בגאווה על חיל האוויר שלנו ויודע שאוכל לומר לילדי ונכדי כי יש מי שדואג ששוב זה לא יקרה".

כדי להיערך להכנסת 10,000 האורחים ל-12 בסיסים, נדרשו בבסיסים ובמטה החיל להכנות מרובות. "כדי לוודא את ההצלחה של המיזם הזה היינו צריכים לדאוג לתיאום עם גורמים רבים: החל מהפעילות בבסיסים, ועד לרמת האוטובוסים", הסבירה סא"ל תמי פיטוסי, ראש ענף חינוך ויחסי ציבור במטה חיל-האוויר. "את הסיורים בבסיסים העבירו מפקדים שהם דור שני לשואה, או כאלה המתנדבים בעמותות סיוע לניצולי השואה ומשפחותיהם. לא היה קשה למצוא כאלה אנשים, המפקדים בחיל מבינים למה אנחנו פה ומה הקשר שלנו בחיל-האוויר לאירועי השואה".

בבסיסי החיל מצפון ועד דרום ביקשו ליצור עבור המבקרים חוויה ייחודית, והתעקשו לצורך זה על כל פרט ופרט. כך למשל בבסיס עובדה הסמוך לעיר אילת, עמלו החיילים לקראת בוא הדור הוותיק מהעיר ומסביב לה. "זה מיזם מבורך וחשוב. יש התרגשות בכל חיל-האוויר לקראתו וגם אנחנו שמחים לקחת בו חלק ולפתוח את שערינו", אמר סרן חגי גילרן, קצין החינוך של בסיס עובדה. בבסיסים ציפתה למבקרים תכנית אירוח גדושה: מפגש עם מפקדי הבסיסים, סיור בבסיס והסבר על המטוסים וכמו כן טקס סיום וברכת מפקד חיל-האוויר.

tn_ 029

 

להקת חיל האוויר במפגש בפלמחים

מפקד בסיס פלמחים', אמר לאורחים: "בשם אלפי חיילי הבסיס, אני רוצה להצדיע לכם ולומר שאנחנו שמחים שהגעתם ומתרגשים מהמפגש הזה. אתם חלק חשוב מהקבוצה שהקימה את המדינה הזאת. מה שראיתם כאן היום צריך לטעת בליבכם את האמונה שאנחנו כאן נגן על המדינה הקטנה שלנו. אנחנו נושאים את הלפיד שאתם הדלקתם. ודעו לכם, רעש המטוסים שאתם שומעים מעל – הוא קול החופש".